Doborjáni Ferenc EGYMI


Alapítványunk

Az iskola bejegyzett alapítványa: „ Erdei „ Doborjáni Iskola Gyermekeiért Alapítvány"
Számlaszáma: 59100803-11052843

Az alapítvány adószáma: 18647141-1-08
Szívesen fogadunk támogatásokat.

Alapító igazgatónk 1904. augusztus 20-án született Doborjánban, az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén. Kereskedő szülei hamarosan Sopronba költöztek, így iskoláit is városunkban végezte.
Az Evangélikus tanítóképző elvégzése után Bánfalván tanítóként dolgozott.
Néhány év tanítói tevékenység után családjával Pécsen új otthonra lelt, ahol tanító, majd sokáig tanfelügyelő volt..
Itt került kapcsolatba az egyéniségét mélyen megragadó, sérült és rászoruló gyermekekkel, valamint az őket felkaroló szakemberekkel is.
Nyitott és kutató egyénisége szakmai távlatokat látott meg e gyermekek felkarolásában. Keresése nyomán, egyre szélesedő kapcsolatrendszere eljuttatta őt az ország gyógypedagógiai életét irányító szakmai kiválóságokhoz, akiktől biztatást, bátorítást majd konkrét felkérést, megbízást kapott e munka elkezdéséhez.
16 év után Sopronba visszakerülve a sérülteket oktató-nevelő gyógypedagógia csiráit találta csak meg, s rögtön megértette küldetését.
Meglátásait döntések, majd tettek követték, amelynek nyomán általános iskolák mellett működtetett kisegítő osztályok beindításába kezdett, majd a szakmai és társadalmi igények új kihívásra, az intézményalapítás szervezésére késztették.

14 éves igazgatói ténykedését folyamatos szakmai és szellemi kihívások kísérték, melyekre munkahelyi közösségének élén általában jól válaszolt, s ez által intézményét szakmailag elismertté és országosan is példaértékűvé fejlesztette.
1964-ben megromlott egészségi állapota miatt nyugdíjazását kérte, s átadta igazgatói helyét.
Munkája méltó elismeréseként arany, majd gyémánt oklevéllel tüntették ki.

Életét és munkásságát végigkísérte az a gondolat és álom, hogy gyermekeink oktatása - nevelése egy, a város zajától távoli, csendes, jó levegőjű helyen valósuljon meg.
1989. szeptember 27-én bekövetkezett halála miatt álmának megvalósulását sajnos már nem érhette meg.